kucharz 4       Jadłospis

 

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

20.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie z dynią masło parówki z szynki musztarda ketchup kakao winogrona Szpinakowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula]z ziemniakami racuszki drożdżowe z serkiem waniliowym marchew kompot owocowy Pieczywo pszenno-żytnie masło pasztet drobiowy ogórek kwaszony mleko
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

WTOREK

21.05 2019

Bułka wrocławska masło twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką płatki na mleku pomarańcz Krem z marchwi na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami gulasz wieprzowy kasza gryczana buraczki kompot owocowy Wafle ryżowe jogurt naturalny z miodem winogrona
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

ŚRODA

22.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie razowy masło szynka drobiowa sałata papryka mleko winogrona Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] pierogi z mięsem i okrasą surówka z kapusty białej kompot owocowy Ciasto czekoladowe wyrób własny kisiel owocowy
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

CZWARTEK

23.05.2019

Bułka kajzerka masło ser sałata pomidor kawa mleczna mandarynka Brokułowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym makaron surówka z kapusty pekińskiej kompot owocowy Chleb razowy masło miód mleko woda z cytryną
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

PIĄTEK

24.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie razowy masło żywiecka sałata ogórek zielony kakao jabłko Barszcz czerwony na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z makaronem ryba po grecku ryż ogórek kwaszony kompot owocowy Chałka z masłem kakao mandarynka
ALERGENY * 1,7 1,3,4,7,9 1,3,7

Woda podawana jest zawsze na życzenie dziecka – dotyczy całego tygodnia.

Jadłospis może ulec częściowym zmianom.

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

13.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie z dynią masło szynka wiejska sałata pomidor kakao banan Jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula]z ziemniakami racuszki z cukinii z okrasą surówka z kapusty pekińskiej kompot owocowy Pieczywo pszenno-żytnie masło pasta z tuńczyka z jajkiem ogórek kwaszony woda z cytryną mleko
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,4,7

WTOREK

14.05 2019

Bułka kajzerka masło ser żółty sałata ogórek zielony kakao pomarańcz Rosół na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z domowym makaronem udko gotowane ziemniaki marchewka z groszkiem kompot owocowy Biszkopty budyń waniliowy banan woda z cytryną
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

ŚRODA

15.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie z soją masło schab pieczony sałata papryka mleko winogrona Pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ryżem kotlet mielony ziemniaki surówka z kapusty białej kompot owocowy Drożdżówka z budyniem jabłko kakao
ALERGENY * 1,6,7 1,3,7,9 1,3,7

CZWARTEK

16.05.2019

Bułka wrocławska masło ser sałata rzodkiewka zupa mleczna mandarynka Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami spaghetti z mięsem w sosie bolońskim ogórek kwaszony kompot owocowy Pieczywo pszenno-żytnie masło dżem mleko winogrona woda z cytryną
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

PIĄTEK

17.05.2019

Pieczywo pszenno-żytnie razowy masło żywiecka sałata pomidor kakao jabłko Szczawiowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami kluski francuskie z twarogiem szpinakiem i okrasą surówka z marchwi kompot owocowy Ciasto drożdżowe z rodzynkami kawa mleczna mandarynka
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

Woda podawana jest zawsze na życzenie dziecka – dotyczy całego tygodnia.

Jadłospis może ulec częściowym zmianom.

 

 

 

Legenda Alergeny *

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy