kucharz 4       Jadłospis

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

24.06.2019

Pieczywo pszenno-żytnie masło pasztet drobiowy ogórek kwaszony kakao czereśnie Jarzynowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula]z ziemniakami naleśniki z dżemem marchew sok marchewkowy Pieczywo pszenno-żytnie masło pasta z jajka ze szczypiorem mleko
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

WTOREK

25.06 2019

Bułka wrocławska masło twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką kakao truskawki Pieczarkowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną surówka z kapusty kwaszonej kompot owocowy Jogurt chałka z masłem woda z cytryną
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

ŚRODA

26.06.2019

Pieczywo pszenno-żytnie z dynią masło polędwica drobiowa sałata papryka mleko arbuz Zacierkowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] kotlet mielony ziemniaki mizeria kompot owocowy Chleb razowy masło miód mleko
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

CZWARTEK

27.06.2019

Pieczywo pszenno-żytnie z dynią masło ser żółty sałata pomidor kakao czereśnie Koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] z ziemniakami filet z kurczaka w sosie słodko –kwaśnym ryż surówka z kapusty pekińskiej kompot owocowy Muffinki z owocami jogurt naturalny z miodem
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

PIĄTEK

28.06.2019

Pieczywo pszenno-żytnie razowy masło szynka sałata papryka kakao truskawki Ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym[marchew pietruszka seler por cebula] zapiekanka makaronowa z mięsem ogórek kwaszony kompot owocowy Ciasto drożdżowe kisiel owocowy czereśnie kakao
ALERGENY * 1,7 1,3,7,9 1,3,7

Woda podawana jest zawsze na życzenie dziecka – dotyczy całego tygodnia.

Jadłospis może ulec częściowym zmianom.

 

 

 

Legenda Alergeny *

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy