kucharz 4       Jadłospis

 

 

 

Data ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
Poniedziałek 14.10.2019r. Pieczywo pszenno-żytnie,chleb z dynią,masło,polędwica drobiowa,sałata, pomidor,ogórek zielony,kakao Kapuśniak z ziemniakami.Naleśniki z dżemem i śmietaną,kompot owocowy,nektarynka Pieczywo pszenno-żytnie,masło,pasta z tuńczyka z jajkiem i szczypiorkiem,ogórek kiszony,mleko,woda z cytryną
Alergeny* 1,7 1,3,7,9 1,3,4,7
Wtorek 15.10.2019r. Bułka graham,masło, ser żółty,sałata, papryka, ogórek kiszony,kakao Krupnik jaglany ,rolada z kurczaka w sosie własnym,makaron razowy,sałatka z ogórka kiszonego i marchewki,kalafior z wody,kompot owocowy Budyń waniliowy - wyrób własny,baton Mussli,woda z cytryną,śliwka
Alergeny* 1,7 1,3,7,9 1,3,7,9
Środa 16.10.2019r. Chleb pszenno-żytni,chleb z soją,masło,kiełbasa żywiecka,ogórek zielony,rzodkiewka, kawa mleczna Zupa dyniowa z lanymi kluskami,kotlet mielony z mięsa mieszanego, ziemniaki, mizeria, buraki, kompot owocowy Bułka maślana,masło, dżem, mleko,woda z cytryną,jabłko
Alergeny* 1,7 1,3,7,9 1,3,7,9
Czwartek 17.10.2019r. Chleb razowy,masło, twarożek na słodko,dżem, płatki   na mleku, woda z cytryną,gruszka Krem z kalafiora z ryżem,polędwiczki wieprzowe z pieczarkami,kluski śląskie,surówka z kapusty białej,marchew junior z wody,kompot owocowy Pieczywo pszenno-żytnie,masło,pasztet drobiowy,pomidor, szczypior,woda z cytryną,kakao
Alergeny* 1,7 1,3,7,9 1,3,7,9
Piątek 18.10.2019r. Pieczywo pszenno-żytnie,chleb z ziarnami,masło,     sałata,schab pieczony - wyrób własny,ogórek kiszony,papryka,kakao Zupa z kurczaka z ziemniakami ,makaron po neapolitańsku w sosie z bazylią, brokuły z wody,marchewka, kompot owocowy Biszkopty bez cukru,serek Bakuś,mleko,arbuz
Alergeny* 1,7 1,3,7,9 1,3,7,
Woda podawana jest zawsze na życzenie dziecka – dotyczy całego tygodnia
Jadłospis może ulec częściowym zmianom.  

 

 

Legenda Alergeny *

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE

LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy